×

اطلاعات "Enter"فشار دادن


من خانمی باردار هستم به تازگی پزشکان متوجه شدند مبتلا به بیماری سل شدم آیا داروهای که من مصرف می کنم به بچه ام آسیبی وارد می کند؟

داروهایی که به صورت عادی در درمان سل به کار می روند برای جنین عارضه ای ندارند و خانمهای حامله را می توان بدون هیچ آسیبی به جنین درمان کرد. اما ضروری است پزشک خود را در جریان حاملگی خود بگذارید.

 

 

به تازگی متوجه شدم یکی از نزدیکانم مبتلا به بیماری سل شدند ، نگران سلامتی فرزندم هستم. می خواهم برای اطمینان از سلامتی فرزندم ازمایش سل بدهم اما نمی دانم برای ازمایش کجا باید مراجعه کنم.

می توانید به مرکز بهداشت یا درمانگاه بهداشت محل زندگیتان مراجعه کنید و یا اگر تمایلی به رفتن مرکز بهداشت محل سکونت خود نداشتید می توانید به بیمارستان مسیح دانشوری درمانگاه عفونی مراجعه کنیدکودک شیر خواره ای دارم و از شیر من تغذیه می کند ایا داروهای ضد سل من برای کودک شیر خوارم ضرر دارد؟

داروهای ضد سل در شیر دهی بی خطر است و خانم های شیرده می توانند با اطمینان این داروها را استفاده کنند . توجه کنید میزان دارو در شیر بسیار ناچیز است و باعث محافظت طفل نمی شود. ممکن است طفل شیرخوار نیز به داروی پیشگیری نیاز داشته باشد.

 

 

خانمی مبتلا به بیماری سل هستم، از زمانی که داروهای ضد سل را مصرف می کنم دوره های عادت ماهیانه ام تغییر کرده است ، آیا این جزئی از عوارض داروهای ضد سل است؟

نگران نباشید این جزیی از عوارض داروهای سل است. اقدام خاصی لازم نیست انجام بدهید. ولی اگر از نظر جنسی فعال هستید و از وسیله پیشگری استفاده نمی کنید. شاید لازم باشد تست بارداری بدهید.

 

 

 

به تازگی متوجه شده ایم یکی از نزدیکان مبتلا به بیماری سل شدند در منزل فردی سالخورده و بیمار و همچنین در خانواده کودکانی هستند که با این شخص در تماس نزدیک بودند میخواهیم آزمایشات تشخیصی سل انجام بدهیم چه کارهای باید انجام بدهیم ، آیا همه ای افرادی که در تماس نزدیک بودند باید این آزمایشات سل را انجام بدهند؟

بله تمامی افرادی که با بیمار مسلول در تماس بوده اند باید بررسی شده و در صورت نیاز آزمایشات تشخیصی سل را انجام بدهند . برای انجام این آزمایشات میتوانیدبه مرکز بهداشت محل سکونت خود یا به بیمارستان مسیح دانشوری مراجعه نمایید. تنها نکته ای بسیار مهم این است خانم های که باردار هستند یا قصد باردار شدن دارند اما از بارداری خود اطمینان ندارند باید قبل از انجام آزمایشات به پزشک خود اطلاع دهند تا از انجام رادیولوژی خودداری شود.

 

آیا ازمایش سل کودکان با بزرگسالان متفاوت است؟

آزمایشات تشخیصی سل کودکان با بزرگسالان متفاوت است . کودکان زیر نظر پزشک اطفال باید آزمایشات سل را بدهند زیرا کودکان توانایی دادن خلط را ندارند بنابراین با توجه به نظر پزشک مربوطه احتمال بستری شدن کودک به مدت سه روز وجود دارد تا بتوانند آزمایشات تشخیصی سل را از کودک بگیرند.در مورد آزمایشات سل بزرگسالان نیازی به بستری شدن نیست و تمام روال انجام آزمایشات در یک روز انجام می شود.

 

قبلا معتاد به مواد مخدر بودم به تازگی موادم را ترک کرده ام ، در حال حاضر از متادون استفاده می کنم ، علائمی که شما در سایت عنوان کردید تعدادی از اینها دارم آیا من مبتلا به بیماری سل شدم؟

نمی توان با اطمینان گفت شما مبتلا به بیماری سل هستید ، نیاز به یکسری آزمایشات تشخیصی سل است تا بتوان به یقین گفت شما مبتلا هستید یا نه . بنابراین باید به مرکز بهداشت محل سکونت خود یا بیمارستان مسیح دانشوری مراجعه کنید تا بتوانید این آزمایشات را انجام بدهید .

به تازگی متوجه شده ام مبتلا به بیماری اچ آی وی شدم ، برای اینکه بیماری سل را نگیرم چه اقداماتی لازم است انجام بدهم؟

حتما تحت نظر پزشک باشید تا در صورتیکه نیاز به شروع داروهای HIVدارید این داروها برای شما شروع شود. داروهای خود را مرتب مصرف کنید . در صورت تماس با فرد مسلول سریعا به پزشک مراجعه کنید تا داروهای پیشگیری شما شروع شود . در صورت بروز تب ، خلط، تنگی نفس یا درد سینه حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

 

من سرباز وظیفه هستم و سل دارم ایا بیماری سل باعث معافیت از خدمت سربازی می شود؟

تا چند سال قبل بله باعث معافیت از سربازی میشد ، اما با توجه به قابل درمان بودن بیماری سل معافیت سربازی شامل حال افرادی که بیماری سل دارند نمیشود . البته پزشک نیروی انتظامی باید این تشخیص را بدهد نوع پیشرفت بیماری سل در بدنتان در چه حدی است و نیازی به معافیت سربازی هست یا نه.

آیا شرکت در تشیع جنازه ی فردی که از بیماری سل فوت کرده است باعث سرایت این بیماری به دیگران می شود؟

خیر ، بیماری سل تنها از راه تنفس منتقل می شود.

 

یکی از نزدیکان مبتلا به بیماری سل هستند دو ماه داروی ضد سل را مصرف کردند الان می گویند خوب شده و داروهایش را قطع کرده است ، آیا این قطع کردن دارو درست است ؟

خیر . قطع خودسرانه ای داروی ضد سل کاری بسیار خطرناک و عواقب بعدی بسیار بدی را برای بیمار بدنبال خواهد داشت . قطع هر گونه داروی ضد سل باید زیر نظر پزشک مربوطه ای که داروی ضد سل را شروع کرده است باشد. افرادی که داروهای ضد سل را به صورت خودسرانه قطع می کنند ، احتمال بازگشت بیماری در آنها بسیار بالا است و همچنین احتمال اینکه بیمار به داروهای استاندارد ضد سل مقاوم شوند بسیار بالا خواهد بود . درمان استاندارد برای بیمارهایی که سل فعال دارند 6 ماه است البته می تواند با توجه به تشخیص پزشک افزایش یابد اما هیچ گاه کمتر از 6 ماه نیست.


صبح ها وقتی به صورت ناشتا داروهایم را میخورم معده درد میگیرم آیا میتوانم اول صبحانه ام را بخورم بعد دارو بخورم؟

داروهای ضد سل باید ناشتا مصرف شوند چون غذا باعث کاهش جذب آنها می شود. در صورتی که مصرف ناشتای دارو باعث ناراحتی شما می شود و این ناراحتی مداوم بوده و خارج از تحمل است پزشک معالج را در جریان بگذارید تا با اقدامات لازم مشکل شما را تخفیف دهند.

 

چندین وقت بود داروهای ضد سلم را با شیر و آب میوه و حتی بعضی مواقع با چای یا قهوه میخوردم در جای خوانده ام اثر داروی ضد سل را کم میکند، خیلی نگران هستم باید چیکار کنم؟

در اولین فرصت باید به پزشک معالج خود مراجعه نمایید تا پزشکتان اقدامات لازم را برایتان انجام دهد.

از زمانی که متوجه شده ام بیماری سل دارم از جامعه و خانواده و حتی دوستانم دوری میکنم بسیار افسرده شده ام ، احساس بسیار بدی دارم ، چه راهکاری را شما پیشنهاد میکنید تا من بتوانم به دوران قبل از بیماریم برگردم؟

هر چند این بیماری میتواند با درست نخوردن داروها یا امتناع از خوردن داروها کشنده باشد و دیگران را مبتلا کند اما هیچ جای نگرانی نیست چون شما تنها نیستید که به این بیماری مبتلا شدید ، افراد بسیار معروفی در دنیا بودند که به این بیماری مبتلا شدند و با درمان به موقع و مصرف منظم داروها توانستند دوباره فعالیتهای اجتماعی و کانون گرم خانواده ای خود را داشته باشند . شما با خوردن منظم داروها و منفی شدن خلطتان بعد از دو هفته هیچ واگیری ندارید.

 

از افرادی که مبتلا به بیماری سل میشوند تا چه مدت قابلیت سرایت بیماری دارند؟

تا دو هفته باید ازتماس نزدیک با افرادی که بیماری سل ریوی دارند پرهیز کرد اما بعد از دو هفته از زمان شروع درمان مناسب با منفی شدن خلط بیماری از حالت مسری خارج می شود.

چند روز دیگر داروهای ضد سلم تمام میشود و نوبت بعدی برای مراجعه به درمانگاه چند روز دیگر است آیا باید منتظر بمانم یا باید سریع به درمانگاه مراجعه کنم؟

خیر ،قبل از تمام شدن داروهایتان باید سریعاً در اولین روزی که درمانگاه دایر است برای تمدید داروهایتان مراجعه کنید ،افرادی که از مراکز بهداشتی محل سکونتشان داروها را دریافت می کنند نیازی نیست به درمانگاه مراجعه کنند ، مراکز بهداشتی طبق برنامه ای که دارند داروها را مرتب به بیمار میرسانند.

 

بعد از چند هفته از مصرف داروی ضد سل هیچ بهبودی در سلامتیم احساس نمی کنم چکار باید کنم؟

پاسخ درمان بیماری سل نسبت به داروها بتدریج رخ می دهد . معمولا ابتدا تب قطع شده و اشتها باز می شود . سرفه ممکن است هفته ها طول بکشد . پاسخ بدن افراد مختلف به درمان متفاوت است و ممکن است در برخی زودتر و در عده ای دیرتر دیده شود . در صورت نیاز با پزشک خود مشورت کنید.

از شهرستان میخوام یکی از نزدیکانم را که بیماری سل دارد بیاورم بیمارستان مسیح دانشوری تا زیر نظر پزشکان آنجا درمان شود چه کارهای لازم است انجام بدهم؟

به صورت حضوری یا تلفنی وقت درمانگاه عفونی راگرفته و در روز و ساعت مشخص شده مراجعه کنید. سعی کنید کلیه آزمایشات و عکس های بیمار را با خود بیاورید.

 

بیماری غیر ایرانی مبتلا به سل هستم ویزای اقامتم در حال انقضا هست برای تمدید ویزایم چکار باید کنم؟

اگر شما بیماری غیرایرانی هستید میتوانید یک نامه از پزشک معالجتان بگیرید که گواهی میکند شما تحت درمان هستید و بعد از طی کردن مراحل اداری نامه میتوانید آن را برای تمدید مجدد ویزایتان به سفارت نشان بدهید.

 

ماه دوم درمانم است به طور مرتب داروهای ضد سلم را مصرف کردم و هیچ روزی را فراموش نکردم اما در ماه دوم دوباره خلطم مثبت شده است چکارباید کنم؟در 20 درصد موارد چنین حالتی رخ می دهد. در صورتیکه حال عمومیتان بهتر است نگران نباشید . پزشک معالج درمان شما را تا ماه سوم ادامه و مجدد خلط شما را چک خواهند کرد. در صورتیکه اسمیر خلط در آخر ماه سوم هم مثبت باشد اقدام تست مقاوم ضروری است .

 

برای ویزیت شدن در درمانگاه مسیح دانشوری چه کارهای باید انجام بدهم؟

شما می توانید با مراجعه به این لینک تمام اطلاعات مورد نیاز برای پذیرش شدن در درمانگاه عفونی را بیابید : http://nritld.sbmu.ac.ir/?siteid=200&siteid=416&pageid=7824

 

چند سال پیش سل داشتم و بعد از مصرف مرتب داروهایم بهبودی یافتم، اما به تازگی متوجه شده ام یکی از نزدیکان سل دارد و من هم در تماس با این فرد بودم آیا ممکن است من هم دوباره سل بگیرم؟ چه اقداماتی لازم است انجام بدهم؟

بیماری سل مصونیت نمی کند. این بدان معنی است که فرد ممکن است بیش از یک بار به بیماری سل مبتلا شود. شما نیاز دارید از نظر اینکه دوباره بیمار شده اید یا نه به مرکز بهداشت محل سکونت خود یا درمانگاه عفونی بیمارستان مسیح دانشوری مراجعه نمایید. ( قبل از ورود به درمانگاه لطفا لینک زیرا را مطالعه نمایید: http://nritld.sbmu.ac.ir/?siteid=200&siteid=416&pageid=7824

 

چندین مدت است داروهای ضد سل مصرف می کنم رنگ پوستم زرد شده است آیا به خاطر داروها هست ؟

زرد شدن رنگ پوست و سفیده چشم ممکن است به علت عوارض کبدی دارو باشد لذا سریعاً به پزشک معالج مراجعه کنید تا از این بابت مورد بررسی قرار گیرید.

 

چند مدتی است داروهای ضد سل مصرف می کنم ریزش شدید مو دارم و جوش میزنم آیا اینها می توانند از عوارض دارو باشند؟

بلی این دو مورد از عوارض گذرای داروهای ضد هستند . نگران نباشید و داروهای خود را مرتب مصرف کنید. در صورتیکه ضایعات پوستی شدید بود با پزشک خود مشورت کنید.

آیا مصرف مشروبات الکی / استفاد از مواد مخدر/ یا سیگار کشیدن فرد را مستعد بیماری سل می کند؟

بله . تمام این موارد فرد را مستعد بیماری سل می کند . همچنین در کسی که تحت درمان است باعث می شودموفقیت درمان کاهش یابد.

 

کسی که بغیر از بیماری سل بیمارهای دیگری هم مانند نارسائی کلیه/دیابت/ناراحتی کلیه دارد ایا باید به پزشک معالج خود اطلاع دهد که بیماری سل دارد؟

حتما باید راجع به بیماریهای زمینه ای و داروهایی که مصرف می کند به پزشک معالج خود اطلاعات لازم را بدهد . دانستن این موارد به پزشک کمک می کند داروهای بیمار را به نحو صحیح تری تجویز کند.

 

علائم بیماری سل چیست؟

1- سرفه بیش از دو هفته 2- خلط سفید یا چرکی گاهی اوقات همراه با خون 3- کاهش اشتها 4- کاهش وزن 5- تب و لرز 6- درد قفسه سینه 7- تنگی نفس 8- هموپتیزی لزوما نباید تمامی این علایم را یک بیمار داشته باشد تا به پزشک مراجعه کند بلکه داشتن تعدادی از این علائم کافی است تا بیمار شک کند به سل ، به خصوص افرادی که در تماس با بیماران مبتلا به سل بوده اند.

 

عوارض داروهای ضد سل چیست؟

در بیشتر موارد داروهای هیچ عارضه ای ندارند و به خوبی تحمل می شوند. شایع ترین عارضه ، عوارض گوارشی درد معده و تهوع می باشد. گاه خارش و حساسیت پوسخ رخ می دهد. عوارض کبدی شیوع کمی دارند ولی بسیار مهم هستند.در صورت اختلال بینایی سریعاً به پزشک معالج خود مراجعه کنید. عوارض نباید سبب شود که بیمار داروهای سل خود را خودسرانه قطع کند، راه های متعددی وجود دارد که پزشک به شما کمک می کند تا عوارض دارو برطرف شود و شما درمان گردید.

 

مدتی است داروهای ضد سل مصرف می کنم میخواهم به مسافرت بروم ، آیا مسافرت برایم خوب است ؟ برای اینکه در طول مسافرتم دارو داشته باشم باید چه کار کنم؟

قبل از عازم شدن به مسافرت حتما پزشک معالج یا مرکز بهداشت مربوطه را در جریان تصمیم خود بگذارید و اگر پزشکتان مسافرت را برایتان بلا مانع دید شما می توانیدداروی ضد سل بیشتری دریافت کنید ، ولی اگر مسافرتان چند ماهی طول می کشد شما کتباً به مرکز بهداشت مقصد معرفی می شوید و شما با در دست داشتن این نامه می توانید به مرکز بهداشت مربوطه مراجعه نمایید و برای دریافت داروها زیر نظر آن مرکز باشید تا مدتی که اقامت دارید درمانتان با وقفه مواجهه نشود.

 

در گذشته بیماری سل داشتم و درمانم را تکمیل کردم ولی چند روزی هست که بطور مرتب سرفه می کنم و علاعمی مشابه بیماری سل دارم چکار باید کنم؟

حتما در اولین فرصت به مرکز بهداشت محل سکونت یا بیمارستان مسیح دانشوری درمانگاه عفونی مراجعه نمائید. قبل از ورود به درمانگاه عفونی لطفا لینک زیر را به دقت مطالعه نمایید:

http://nritld.sbmu.ac.ir/?siteid=200&siteid=416&pageid=7824


بیماری سل دارم اما خانواده ام مطلع نیستند نمیدانم به خانواده ام بگوییم یا نه.

مطلع کردن خانواده از بیماریتان درست ترین کار است ، زیرا شما با اطلاع دادن به آنها می توانید به آنها کمک کنید تا اگر آنها هم از شما مبتلا به بیماری سل شده اند سریعتر بیماریشان تشخیص داده شود .تمامی افرادی که در تماس نزدیک با شما بودند باید از نظر ابتلا به سل بررسی شوند.

 

سل فعال چیست؟

میکروب سل ممکن است وارد بدن انسان شود ولی به علت دفاع بدن نتواند ایجاد بیماری کند. به این حالت می گوییم میکروب در بدن نهفته است و فعال نمی باشد. این فرم نیاز به درمان داروی ندارد مگر موارد خاص که پزشک تشخیص دهد.منظور از سل فعال حالتی است که دفاع بدن مغلوب میکروب سل شود و میکروب در بدن تکثیر پیدا کرده و فرد علامت دار می شود. معمولا این افراد از طریق آزمایش ، عکس یا نمونه برداری تشخیص داده می شوند.

 
آیا واکسن ب ث ژ در پیشگیری به بیماری سل موثر است؟

بله تا حدی موثر است و جلوی موارد شدید خصوصاً در بچه ها را می گیرد ولی باعث مصونیت قطعی نمی شود . لذا کسی که واکسن زده باز هم ممکن است سل بگیرد.

 

پی پی دی (PPD)چیست؟

آزمایشی است که عفونت نهفته سلی را نشان می دهد. PPDبرای تشخیص سل فعال کمک زیادی نمی کند. اگر PPDشما مثبت شد ، الزاماً به این معنا نیست که سل دارید. با مراجعه به پزشک می توانید مورد بررسی قرار گیرید و ممکن است نیاز به هیچ درمانی نداشته باشید.

در خارج از بیمارستان مسیح دانشوری تشخیص بیماری سل برایم دادند و داروی ضد سل میخورم آیا لازم است به شما مراجعه کنم تا زیر نظر پرشکان انجا باشم؟در صورتیکه تحت نظر مرکز بهداشتی درمانی خاصی هستید و عارضه ای هم ندارید ضرورتی ندارد.

برای اینکه خوردن داروهایم را فراموش نکنم و بتوانم هر روز ومرتب مصرف کنم چه راهکاری را پیشنهاد می کنید؟

باید داروها را تحت نظارت مرکز بهداشت محل سکونت مصرف کنید. در مورد افراد مسن باید ناظری از افراد خانواده بر شیوه مصرف داروها نظارت کند . مصرف نامنظم داروها سبب مقاوم شدن میکروب شده و درمان را بسیار سخت و گاه غیر ممکن می کند.

 

چه غذاهایی به بهبودی بیماری سل کمک می کند؟

قرص ها را با آب خالی و ناشتا مصرف کنید . از میوه و سبزیجات استفاده کنید. مصرف شیر و لبنیات بسیار کمک کننده است . از ترکیبات پروتئینی مانند گوشت حتما استفاده کنید. افراد دیابتی و مبتلایان به فشار خون باید رژیم خاص خود را داشته باشند. در دیابتی ها در صورتیکه قند خون بالا باشد سل به خوبی درمان نمی شود.

 

دو ماه است که بعلت بیماری سل دارو مصرف میکنم 2روزه که سرماخورده تب خفیفی دارم گلویم خارش دارد واب دهنم را قورت میدهم گلویم درد میگیرد خیلی کسل هستم لطفا بگویید چکارکنم؟

با توجه به سرماخوردگی و مصرف کردن داروهای ضد سل ، الویت ترین مورد در حال حاضر این هست که شما باید همچنان داروهای ضد سلتان حتی بدون فراموش کردن یک روز ادامه دهید و برای درمان بیماری سرماخوردگیتان بهتر است مایعات زیادی مصرف کنید و استراحت کافی داشته باشید و نیاز به خوردن هیچ دارویی دیگر برای درمان سرماخوردگیتان نیست..

من مادر یک کودک متولد شده در خارج از ایران هستم که قصد دارم به همراه فرزندم به ایران سفر کنم ولی از اون جایی که در اینجا واکسن سل در برنامه ی واکسیناسیون کشوری نیست، نگران وضعیت ایمنی فرزندم هستم و قصد دارم به محض ورود به ایران برای واکسیناسیون وی اقدام کنم اما نمی دانم به کجا باید مراجعه کنم.

اگر مدت اقامتتان در ایران کوتاه است نیازی به انجام واکسیناسیون فرزندتان نیست، اما اگر شما قصد داشتید به مدت طولانی در ایران بمانید میتوانید فرزند خود را به نزدیک ترین مرکز بهداشت محل سکونتان ببرید ( تمامی مراکز بهداشتی تزریق واکسن ب ث ژ را برای فرزندتان میتوانن انجام بدهند).

 

آیا ورزش کردن برای مسلول مضر است یا خیر؟

در صورت نداشتن خلط خونی می توان ورزش کرد ولی از ورزش سنگین خوداری شود. ورزش در حدی که موجب تنگی نفس نشود توصیه می شود.

 

بیمار سل بعد از سه ماه در حال درمان دو داریی هستم،دندان درد دارم میتوانم به دندانپزشک مراجعه کنم و آیا میتوانم دارویی در این زمینه مصرف کنم؟

منعی جهت مراجعه به دندانپزشک تدارید. مصرف مسکن های معمولی مانند استامینوفن(با یا بدون کدئین)،بروفن،دیکلوفناک و مانند آن منعی ندارد. در صورت مراجعه به پزشک و تجویز دارو ایشان را در جریان داروهای مصرفی خود بگذارید.


 

 

تنظیمات قالب